Domowe wege Tacos

Beach Pliz - Wege Tacos

Może zacznę od tego, że…

 

dziękuję Wam za udzielanie się na moim Insta Stories i pomoc w wyborze przepisów.

Nie sądziłam, że te ankiety na Instagramie to taka fajna sprawa, a feedback od Was naprawdę jest bezcenny. Cieszę się, że trafiam w Wasze preferencje smakowe i jesteście ciekawi, co pojawi się na blogu.

ankieta z Instagrama

 

Tak więc zgodnie z tym, co sobie zażyczyliście, dziś przedstawiam Wam przepis na:

 

Domowe Wege Tacos

Pewnie da się zauważyć, że zarówno na moim Instagramie jak i na blogu, do tej pory królują dania wegetariańskie. Czemu tak jest, skoro uwielbiam jeść tatara i krwiste steki? Ano dlatego, że mój chłopak jest wegetarianinem i kiedy gotuję dla nas to, na chwilę zapominam o miłości do wołowiny, czy jagnięciny, a sama także uwielbiam warzywa i nie widzę problemu w gotowaniu większej ilości dań wege.

Jak to Paweł podkreśla, od kiedy jesteśmy razem, on stał się bardzo rozpieszczony i wybredny w kwestii kulinariów, tak i tu mam nadzieję, że tymi przepisami uda mi się rozpieścić także troszkę Was.

Przepis jest banalnie prosty…

Ale są dwie drogi do jego zrealizowania. Pierwsza super łatwa, i druga odrobinę trudniejsza. W tej trudniejszej sami robicie ciasto na tacosy, które jest banalne, ale faktycznie wymaga odrobinę więcej czasu. Można kupić też gotowe, dobrej jakości tacos shells, gotowe do napełnienia, ale jednak smak robionych własnoręcznie jest najlepszy! Plus warto jest zapoznać się bliżej, z tym kukurydzianym plackiem, który jest niejako podstawą kuchni meksykańskiej.

 

Przepis na Wege Tacos

 

Tortilla Kukurydziana:

  • mąka masa harina – 250 gramów (to nie jest byle jaka mąka kukurydziana, ma specyficzne właściwości i nadaje plackom odpowiedniego smaku i właściwej konsystencji, do kupienia w smakach świata, sklepach ze zdrową żywnością lub przez internet)
  • gorąca woda – około 270 ml
  • dwie szczypty soli, lub tyle ile lubicie
  • opcjonalnie szczypta kurkumy, ja uwielbiam gdy moje placki mają jaskrawo żółty kolor, a przy okazji odrobinę więcej korzyści zdrowotnych dla naszego ciała

Nie chcę się czepiać, ale naprawdę inna mąka nie nadaje się do tego przepisu. Nie bez powodu w Meksyku używa się jej, przy wyrabianiu tych wyjątkowych placków, a proces jej produkcji sprawia, że mąka zupełnie inaczej chłonie płyn i go wiąże ze sobą.

Jeśli za pierwszym razem placki Ci nie wyjdą, nie zrażaj się tym. Konsystencja i struktura moich była odpowiednia może dopiero za trzecim lub czwartym razem.

Najpierw w misce łączymy ze sobą odmierzoną ilość mąki z wodą. Wyrabiamy wszytko ręcznie. Ciasto na początku będzie się kruszyć i rozpadać, ale to normalne. Po pewnym czasie powinno tworzyć bardziej jednolitą konsystencję.

Po wyrobieniu odkładamy miskę na bok na mniej więcej 45 minut, przykrywamy folią i czekamy aż mąka odpowiednio ‚wypije’ wodę. Później dzielimy ciasto na kulki wielkości piłeczek pingpongowych i albo wałkujemy przez folię spożywczą, albo tak jak robię to zazwyczaj ja, uderzam i naciskam dnem garnka o stolnicę. Tak, to moja interpretacja tej profesjonalnej, meksykańskiej zgniatarki do ciasta zwanej  tortilladora, której się używa w Ameryce Łacińskiej. Ja jej nie posiadam, ale to w niczym nie przeszkadza. Jeżeli zgniecione ciasto ciągle się kruszy, to nadal dostało za mało wody i wtedy trzeba wrócić do procesu wyrabiania. Ale nie martwcie się, w końcu na pewno wyczujecie, jaka jest odpowiednia ilość.

Gotowe placki smażymy bez tłuszczu na bardzo rozgrzanej patelni. Zajmuje to dosłownie chwilkę. Kiedy są jeszcze gorące, kładę je na szklanej butelce, i formuję w kształt łódeczek aby były idealne do napełnienia. Gotowe!

 

Wnętrze naszych Wege Tacos:

wege tacos

 

PASTA Z KUKURYDZY:

  • 2 świeże kukurydze
  • łyżka masła
  • 3 szczypty soli
  • odrobina papryki wędzonej

Kukurydzę gotujemy we wrzątku. Wody nigdy nie solimy! Możemy jedynie troszkę posłodzić do smaku. Jeżeli kukurydza jest młoda, to już po kilkunastu minutach będzie idealnie miękka. Jeśli trafiliśmy na starszą i nasz egzemplarz jest bardziej oporny, proces może zająć nawet godzinę. Ważne, aby sprawdzać kukurydze w trakcie, ponieważ przegotowana twardnieje.

Kiedy jest gotowa, wyciągamy ją z garnka i odcinamy ziarna. Dodajemy masło, sól i paprykę oraz blendujemy na niezbyt gładką masę.

kukurydza

 

PIKANTNE WARZYWA:

  • żółta cukinia
  • czerwona papryka
  • czerwona cebula
  • czosnek-2 ząbki
  • papryka wędzona
  • cytryna
  • chilli w proszku
  • tabasco
  • 2 pomidory malinowe
  • odrobina miodu do smaku
  • sól i pieprz

Paprykę kroimy w cienkie paski, to samo robimy z cukinią i cebulką. Na oliwie smażymy powoli cebulkę, dodajemy paprykę, sól, chilli. Nie spieszymy się, cebulka ma dość długo skwierczeć na małym ogniu. Następnie dodajemy miód i karmelizujemy ją. Dodajemy zgnieciony lub drobno posiekany czosnek, smażymy dosłownie z 30 sekund, by nie zgorzkniał i dodajemy paprykę w proszku. Smażymy przez jakieś 3 minuty na dużym ogniu i dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cytryną, tabasco i miodem, aby zrównoważyć smaki. Na koniec wrzucamy cukinię w paseczkach i przesmażamy wszystko razem chwilę, aby warzywa były lekko chrupkie, a nie rozgotowane w sosie. Na koniec kropimy cytryną lub limonką i odstawiamy.

 

 GUACAMOLE:

  • jedno duże, miękkie awokado
  • sok z limonki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • jędrny pomidor
  • świeża kolendra
  • sól i pieprz

Miąższ z awokado wyciągamy do miseczki i rozdrabniamy widelcem. Tu też nie chcemy, aby masa była zbyt gładka. Niech będzie kremowa z delikatnymi grudkami. Następnie bardzo drobno siekamy cebulkę, jeśli nie lubicie surowej cebuli jak ja, możecie ją wcześniej na chwilę zapeklować (jeśli nie wiesz jak to zrobić, zostaw komentarz pod spodem, na pewno wszystko wyjaśnię).

Dodajemy pokrojonego pomidora, sok z połowy limonki, garść kolendry i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz limonką jeśli jest taka potrzeba.

 

Składanie Tacos:

Beach Pliz - Wege Tacos

Na dno placków kładę łyżkę pasty z kukurydzy, na nią dużą łyżkę warzyw w ostrym sosie pomidorowym. Na górę hojną porcję guacamole oraz łyżkę kwaśnej śmietany. Obok stawiam także starty ser cheddar, który uwielbiam jako dodatek do taco. Wszystko posypuję mnóstwem liści kolendry i świeżym granatem, ponieważ uważam, że ten owoc pasuje do tego dania idealnie! Granata podpatrzyłam wcinając Tacos i Burrito w restauracji Panczo, we Wrocławiu, kto nie był temu gorąco polecam :).

Na stole też stawiam sos Tabasco, kroję limonkę w ćwiartki, aby każdy użył tyle, ile potrzebuje.

Beach Pliz - Tacos

Tacos to naprawdę szybkie i łatwe danie, które uwielbiają praktycznie wszyscy, bez względu na wiek. Do tego w tej wersji są naprawdę zdrowe, świeże i kolorowe. To danie jest idealne, kiedy Was spontanicznie znajomi a Wy nie chcecie zbyt długo siedzieć przy garnkach w kuchni. Koniecznie wypróbujcie i nie bójcie się przy nim pobrudzić. To jeden z nieodłącznych elementów jedzenia tacos :).

 

SMACZNEGO!

 

 

 

 

Zostań ze mną