Gravlax z łososia z jabłkiem miso

gravlax z łososia

Gravlax z łososia z jabłkiem miso i czerwoną kapustą na żytnim toście.

Jeśli chcesz zaimponować komuś bliskiemu swoją kuchnią lub rozpieścić ukochaną osobę wyjątkowym śniadaniem w weekend, polecam Wam przepis na gravlax z łososia. Wydaje się być skomplikowany, a tak naprawdę jest banalnie prosty. Łosoś przyrządzony według tradycyjnej, skandynawskiej metody polegającej na peklowaniu w soli nie dość, że wydłuża datę ważności, to jeszcze jest bardzo zdrową przekąską. Razem ze słodko słonym jabłkiem w miso i lekko kwaśną, czerwoną kapustą, tworzą idealny mariaż. To jest zdecydowanie moje ulubione śniadanie w duchu filozofii slow life.

Składniki:

Żytni chleb dobrej jakości
1 jabłko
Garść czerwonej, świeżej kapusty
Pół łyżeczki pasty miso
1 łyżeczka miodu
sól/pieprz

Marynata do kapusty:

1 łyżka cukru
2/3 łyżeczki soli
100 ml wody
50 ml octu jabłkowego

Gravlax z łososia:

400 gramów świeżego łososia ze skórą
150 gramów soli gruboziarnistej
40 gramów cukru
1 burak
50 ml wódki (opcjonalnie)
1 duży lub 2 małe pęczki koperku

gravlax z łososia

Przepis:

Gravlax z łososia:

Najpierw przygotowujemy łososia. Myjemy go i osuszamy ręcznikiem papierowym. Sól mieszamy z cukrem i posiekanym koperkiem. Buraka ścieramy na tarce o grubych oczkach. 

Na folię spożywczą wysypujemy warstwę soli i cukru z przyprawami. Kładziemy na niej naszego łososia, skórą do dołu. Na łososia nakładamy resztę koperku, jeśli nam został, następnie warstwę buraków i na koniec grubą warstwę soli z cukrem. Całość skrapiamy wódką. Łososia szczelnie zawijamy kilkoma warstwami stretchu  i wkładamy do lodówki. Po 24 godzinach pozbywamy się nadmiaru płynu i wkładamy na kolejne 24 godziny. Całość dobrze, aby była dociśnięta czymś ciężkim, np. drewnianą deską. 

Po 48 godzinach wyciągamy łososia z lodówki, ściągamy z niego sól z warzywami, myjemy rybę i osuszamy, Kroimy w cienkie plasterki.

Piklowana kapusta:

Na godzinę przed podaniem dania robimy zalewę octową. Łączymy ze sobą składniki do marynaty, czekamy, aż się zagotują, wrzucamy do niej kapustę i zostawiamy na 20-30 minut. Kapusta dzięki temu zmieni swoją konsystencję i nabierze przyjemnego, cierpkiego smaku.

Jabłko miso:

Czekając na kapustę, karmelizujemy na maśle pokrojone w kostkę jabłko z odrobiną pasty miso i miodem. Jabłka nie obieramy. Chcemy, aby jego brzegi zrobiły się lekko złote. Gotowe jabłko przekładamy do miseczki, dodajemy do niego lekko zapiklowaną czerwoną kapustę, którą wcześniej odsączamy. Doprawiamy całość świeżym koperkiem. 

Podanie:

Kromkę żytniego chleba tostujemy na patelni z masłem. Na tosta wykładamy grubą warstwę jabłka z kapustą i koperkiem, na nią układamy cienkie plastry buraczanego łososia. Całość kropimy sokiem z cytryny do smaku i gotowe.

 

SMACZNEGO!

gravlax z łososia

Jeśli jesteś ciekawy innych moich przepisów, ZAPRASZAM TUTAJ!

Zostań ze mną