Stir Fry Zero Waste

Stir Fry Zero Waste

Co zrobić, jeśli w lodówce znajduje się pięć różnych, nadjedzonych warzyw, które zaraz się popsują? Czas zrobić szybki Stir Fry!

Zgodnie z duchem filozofii Zero Waste nie marnujemy niczego. Nawet jeśli na pierwszy rzut oka inwentarz Waszej lodówki nie zachwyca, a dobór produktów wydaje się nie mieć sensu. Tak naprawdę wystarczy stworzyć dla wszystkich składników odpowiednie tło, by danie było mądrze skonstruowane.

Ja u siebie znalazłam trochę czerwonej kapusty, kawałek żółtej papryki, paprykę czerwoną, seler naciowy, cebulę i czosnek. To jednak nie ma większego znaczenia. Zamiast selera można użyć brokułów a zamiast papryki wziąć fenkuł, marchewkę, groszek cukrowy, lub co tylko lubicie albo posiadacie pod ręką.

Rzecz w tym, by było zdrowo, świeżo i bez potrzeby chodzenia na dodatkowe zakupy.  Niedojedzone warzywa z lodówki mogą stać się niesamowita inspiracją.

Najważniejsza jest bazowa spiżarka!

Ja w swojej zawsze posiadam sos sojowy, sos rybny, ocet ryżowy, miód, chilli w płatkach, imbir suszony, ziarna kolendry i masę przypraw. Już z taką bazą produktów możemy stworzyć pyszny sos, który idealnie połączy ze sobą warzywa i dodatki.

U siebie w kuchni miałam także kilka mrożonych krewetek oraz smażone edamame z wasabi, oraz fasolkę z papryką chilli, ale spokojnie możecie użyć dowolnych orzechów lub ziaren. Tu nie trzeba się za bardzo spinać. Chodzi nam po prostu o chrupki element w naszym Stiry Fry ‚u.

To samo się tyczy makaronu. Ja miałam Sobę (gryczany, japoński makaron), który kocham całym sercem, ale danie można podać także z makaronem ryżowym, makaronem mie, lub nawet spaghetti. W każdej wersji wyjdzie pysznie!

Dobrze, to bierzmy się do pracy…

Stir Fry Zero Waste

Składniki na Stir Fry (porcja dla dwóch głodnych osób):

  • dwie garście posiekanej, czerwonej kapusty
  • pół żółtej papryki
  • pół czerwonej papryki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka mrożonych krewetek (możecie użyć także tofu lub piersi z indyka)
  • garść prażonych orzechów, ziaren dyni lub smażonych fasolek edamame
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka miodu
  • pół cytryny
  • 3 szczypty chilli w płatkach lub jedno świeże, posiekane
  • makaron Soba pół opakowania
  • kawałek świeżego imbiru (opcjonalnie)

 

Wykonanie:

Zaczynamy od pokrojenia warzyw. Po tym etapie wszystko pójdzie błyskawicznie.

Wstawiamy garnek wody na makaron. Paprykę kroimy w cienkie paski, cebulę w piórka, seler w ukośne paski, a czosnek na cienkie plasterki razem z chilli. Na rozgrzaną patelnię lub Wok wlewamy łyżkę oliwy i wrzucamy cebulę. Karmelizujemy chwilę, po czym dodajemy czosnek i chilli. Jeśli macie świeży imbir to w tej chwili możecie zetrzeć mały kawałek na tarce.

Następnie robimy nasz sos w stylu Teryaki. Na patelnię wlewamy miód i chwilkę karmelizujemy w nim cebulkę z dodatkami. Po chwili dodajemy sos sojowy, sos rybny i redukujemy przez mniej więcej 30 sekund na dużym ogniu.  Następnie wrzucamy na patelnię warzywa:  paprykę oraz seler a także nasze krewetki.

Po mniej więcej 3-4 minutach dodajemy czerwoną kapustę, a do garnka z wrzątkiem dodajemy łyżkę soli i wrzucamy makaron. Gdy makaron się gotuje mamy 3-4 minuty na wykończenie dania. Sprawdzamy, czy nasz sos wymaga doprawienia. Wciskamy do niego sok z połowy cytryny i jeśli jest taka potrzeba, dodajemy odrobinę sosu sojowego.

Makaron odcedzamy i wrzucamy do naszych warzyw z sosem. Całość mieszamy i przekładamy na talerze. Danie posypujemy obficie orzechami lub smażonymi edamame z wasabi. Jeśli mamy świeżą kolendrę lub szczypior, także siekamy i dodajemy według upodobań.

Wykonanie całego Stir Fry ‚a powinno zająć maksymalnie 30 minut.

Sir Fry Zero Waste

 

SMACZNEGO!

 

Jeśli jesteś ciekawy innych moich przepisów, ZAPRASZAM TUTAJ!

Zostań ze mną