Turbot z sosem holenderskim oraz szparagami – Masterchef

Turbot Przepis

Przedstawiam Wam moje pierwsze danie wykonane w programie Masterchef. Poparzone palce, ochlapana masłem klarowanym Magda Gessler i łzy w oczach to tylko elementy tego wszystkiego, co spotkało mnie na planie podczas pierwszego odcinka.

Jeżeli chcesz przeczytać więcej o tej przygodzie, zapraszam TUTAJ.

Turbot – przepis

  • 150g filetu z turbota
  • 200g świeżych zielonych szparagów
  • 2 żółtka
  • 100 ml białego wina
  • Szalotka
  • 2 liście laurowe
  • ½ łyżeczki musztardy Dijon
  • Sok z połowy cytryny
  • Sól
  • Pieprz
  • Łyżeczka octu winnego
  • 20g orzeszków pinii
  • 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
  • Masło klarowane
  • Oliwa z oliwek
  • ½ łyżeczki miodu

Filet z turbota obsyp solą i pieprzem.

Szparagom odłam zdrewniałe końce. Najświeższą końcówkę pokrój w plasterki zostawiając główkę i około 3 cm w całości.

W misce ubij pół cytryny, dolewając małym strumieniem oliwę z oliwek, do momentu powstania emulsji. Dodaj ½ łyżeczki miodu, sól i pieprz do smaku.

Blanszuj szparagi z główkami w osolonej, wrzącej wodzie przez 3 minuty. Pozostałe pokrojone szparagi wrzuć do emulsji cytrynowej razem z pokrojonym szczypiorkiem.

Na patelnię wlej białe wino razem z liśćmi laurowymi i zgniecioną szalotką. Redukuj do momentu, kiedy na patelni pozostanie około 1 ½ / 2 łyżki płynu. Zagotuj 200 ml wody w osobnym garnku. Do miski wbij dwa żółtka, dodaj musztardę, odrobinę octu, redukcję wina i ubijaj trzepaczką do momentu powstania jednolitej, puszystej masy. Postaw miskę na garnku z gotującą się wodą i delikatnie, dolewając masło klarowane, stale ubijaj. W chwili, gdy sos osiągnie pożądaną, kremową konsystencję, ściągnij go z garnka i odstaw na bok.

Na rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym połóż turbota. Smaż po 30 sekund z każdej strony. Wyłóż go na talerz, polewając sosem holenderskim i ozdabiając blanszowanymi szparagami oraz sałatką szparagową.

GOTOWE!

 

Jeśli jesteś ciekawy pozostałych przepisów zapraszam na oficjalną stronę programu Masterchef.

Zostań ze mną