Tydzień Śniadań – Omlet jak suflet

Tydzień Śniadań - omlet - suflet - przepis

Ostatnie dwa dni TYGODNIA ŚNIADAŃ to prawdziwa…

BOMBA * PETARDA * SZTOS OSTATECZNY

Propozycje, które kocham całą sobą i za którymi będę stać murem jak za niepodległością!

Nie będzie wyolbrzymieniem napisanie, że dzisiejsze śniadanie robiłam więcej niż pół tysiąca razy w moim życiu. Był okres, mniej więcej dwóch lat, kiedy idealnie trzymałam dietę, kiedy trenowałam pięć do siedmiu dni w tygodniu, czasem dwa razy dziennie. Wtedy nawet desery, które robiłam były zdrowe, a to śniadanie obrosło legendą. Jadłam je praktycznie codziennie.

Byłam uzależniona od jego smaku i konsystencji…

Czasem wpadały do mnie przyjaciółki na noc, tylko po to, żebym im rano zaserwowała ten smakołyk. Jest pyszny, lekki, sycący, zdrowy, słodki (ale nie za bardzo), bez glutenu, bez grzechu i w 100% satysfakcjonujący.

Mowa tu o moim legendarnym omleto – suflecie! Ma ogromną porcję białka i stworzony jest w duchu diety białkowo-tłuszczowej. To ile węglowodanów będzie zawierał, zależy od tego jakie owoce wybierzecie na górę.

Dobrze, CZAS NA MAGIĘ!

 

Tydzień Śniadań - omlet jak suflet - przepis

 Omlet jak Suflet – przepis:

  • 3 jajka ekologiczne
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • miarka odżywki białkowej – ja mam izolat serwatkowy o smaku czekoladowym
  • szczypta cynamonu
  • odrobina mleka ryżowego lub migdałowego
  • jogurt kozi
  • łyżka domowego dżemu bez cukru
  • dowolne owoce na górę, u mnie granat i kiwi
  • odrobina masła klarowanego do wysmarowania patelni

 

Włączamy piekarnik i ustawiamy go na termoobieg i 220 stopni.

Zaczynamy od oddzielenia białek od żółtek. Nie wyrzucamy żółtek, bo są kaloryczne! BŁAGAM! Żółtko to najzdrowsza część jajka. Białka najpierw ubijamy na sztywno mikserem ze szczyptą soli. Następnie przechodzimy do żółtek. Dodajemy do nich łyżkę kakao, białko w proszku, cynamon, z dwie łyżki mleka roślinnego i blendujemy na gładką masę. Nie miksujemy zbyt długo, chcemy tylko by masa się połączyła, i delikatnie napowietrzyła.

Przelewamy czekoladową masę do białek i bardzo delikatnie łączymy ze sobą szpatułką cukierniczą, tak, aby nie zniszczyć puszystości piany.

Następnie rozgrzewamy patelnię i pędzelkiem spożywczym smarujemy ją masłem. Wlewamy naszą pianę jajeczną na patelnię i smażymy 30 sekund, a następnie wkładamy całość do piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 180 stopni! To bardzo ważne! Inaczej omlet się spali, i będzie suchy.

Pieczemy mniej więcej 4-7 minut, zależy od naszego piekarnika. Chcemy by góra i boki były upieczone a środek mocno mokry. Omlet będzie jeszcze dochodził na talerzu.

Podanie:

Następnie wykładamy go na talerz, smarujemy dżemem, polewamy kozim jogurtem i posypujemy owocami.

 

SMACZNEGO!

 

Tydzień Śniadań - omlet jak suflet - przepis

 

Jeśli macie ochotę na więcej moich przepisów, ZAPRASZAM TUTAJ!

 

Pięknego dnia Kochani!

Zostań ze mną