Martyna Chomacka, bali

Wakacje na Bali z Martyną Chomacką i Larą Gessler

Już wkrótce wyruszymy na Bali aby przeżyć podróż, która jest zupełnie nie z tej Ziemi. Nam nie mieści się w głowach to, co się wydarzy w ciągu tych dwóch, magicznych tygodni…

Tak więc TRZY, DWA, JEDEN i ZACZYNAMY!

 

Przed Wami rajskie Bali, warsztaty kulinarne w dżungli, kolacje w najlepszych restauracjach Indonezji, w tym słynnym z programu Chef’s Table w Netflix – Room4Dessert. Do tego surfing, snorkeling, treningi pod palmami, pływanie w wodospadach, kilka dni eksplorowania Nusa Penidy, zwiedzanie hinduskich świątyń, spacer u podnóża wulkanów i całe mnóstwo niesamowitych atrakcji…

 

Martyna Chomacka Bali, fot: Pawel Gluza

 

Warsztaty kulinarne, jakich nie doświadczycie nigdzie indziej!

Myślą przewodnią i głównym celem naszej podróży, jest zgłębienie tajników kuchni azjatyckiej na wielu płaszczyznach. Bo czy istnieje lepsza pamiątka dla smakosza-podróżnika, niż umiejętność przeniesienia się w sekundę do zupełnie innej, tropikalnej krainy, poprzez przepisy i umiejętności zdobyte podczas wyprawy?

Chcemy przybliżyć Wam tę część świata i nauczyć pracy z lokalnymi, autentycznymi, produktami. Rano będziemy chodzić na targ po najlepsze owoce, jakie jedliście w życiu, dziko pachnące przyprawy i zioła, oraz wszystko to, czego nie znajdziemy w Europie. Kilkudniowe warsztaty kulinarne z kuchni sundajskiej poprowadzę ja, Martyna Chomacka, finalistka siódmej edycji Programu MasterChef, razem z Larą Gessler, restauratorką, podróżniczką, cukierniczką i autorka książki „Słodki Zielnik Lary”. Cały czas będzie nas także wspierał lokalny szef kuchni, ucząc jak w pełni świadomości wykorzystać lokalne dobra.

To jednak tylko drobna część naszej kulinarnej przygody w tropikach.

Coffee Tasting i spacer u podnóża wulkanów…

Poza wspólnymi warsztatami kulinarnymi w cudnym studio w samej dżungli wybierzemy się także na coffee tasting. W lokalnej palarni kawy spróbujemy ziaren, o różnej głębokości palenia. Poza tym spróbujemy najdroższej kawy świata – Kopi Luwak i sami ocenicie, czy słusznie jest ona wyniesiona na piedestał.

Sprawdzimy, jak rośnie prawdziwa wanilia i jak ogromne ma pędy. Pójdziemy na spacer u podnóża wulkanów, aby zobaczyć, jak malowniczo wygląda plantacja kawy, po to by jeszcze lepiej zrozumieć region i miejsce, do jakiego przybywamy.

Kolacja w jednej z najlepszych restauracji na świecie, znanej z programu Chef’s Table w Netflix – Room 4 Dessert.

Chefs-Table-Goldfarb
Kadr z Programu Chef’s Table, autor: David Gelb/ własność: Netflix

Wieczorami, w poszukiwaniu kulinarnych inspiracji do warsztatów, odwiedzimy najlepsze restauracje i kawiarenki na całej wyspie. Tutaj mamy także coś wyjątkowego… WISIENKĘ NA TORCIE! Pierwsze cztery osoby, które zapiszą się na przygodę, mają gwarantowane miejsca w restauracji Room 4 Dessert w Ubud, gdzie spróbują pełnego menu degustacyjnego, na które się składa 8 dań deserowych. Po więcej szczegółów odnośnie menu restauracji zapraszamy TUTAJ oraz zachęcamy do obejrzenia odcinka na Netflix.

Will Goldfarb, Netflix, Chef's Table
Kadr z Programu Chef’s Table, autor: David Gelb/ własność: Netflix

Wykorzystamy wszystko to, co najlepsze ma nam Bali do zaoferowania. Przed Wami trekingi po wulkanach, nurkowanie na rafach, treningi  personalne na plażach i snorkeling z mantami!

Leżenie plackiem non stop na plaży nie jest w naszym stylu. My chcemy wykorzystać cały potencjał Bali i okolicznych wysp po to, by jeszcze bardziej cieszyć się tą podróżą i wzmacniać swoje ciało! Chcemy by to były wakacje Waszego życia!

Od Ciebie zależy, jak będziesz chciał spędzać pierwszą część dnia w trakcie naszego wyjazdu. Do wyboru masz trening personalny, funkcjonalny, ze mną na plaży, w otoczeniu palm kokosowych, rejs łódką do Manta Point, gdzie zobaczysz na żywo ogromne manty i kolorowe rafy. Dla osób bardziej zaawansowanych, oferujemy także nurkowania z butlą czy lekcje surfingu. Wszystko jest możliwe, Ty decydujesz, jak bardzo chcesz się zaangażować w aktywności na wyspie.

Martyna Chomacka, Bali, snorkeling

Martyna Chomacka, snorkeling

Dyplom z Instagrama? My Ci go nie damy ale nauczymy jak zrobić piękne, podróżnicze zdjęcia!

Tak się składa, że organizator naszej podróży – Paweł, jest także fotografem globtroterem tworzącym zdjęcia m.in dla magazynu National Geographic. Nigdy nie wyrusza na wyprawę bez aparatu i tu przygotował dla Was osobistą niespodziankę od siebie!

Dla chętnych osób, ciekawskich magii fotografii, Paweł poprowadzi specjalne warsztaty z fotografii pejzażu i portretu. Jeśli więc chcesz uwiecznić te wakacje w wyjątkowy sposób, lub jesteś zainteresowany bardziej technicznym podejściem, będziesz w dobrych rękach!

Paweł Gluza fotograf
Paweł w swoim naturalnym środowisku.

Zwiedzimy całą wyspę, od południa po północ i ze wschodu na zachód.

W drugiej części podróży zakotwiczymy w znanym z filmu: „Eat, Pray, Love” Ubud, które stanie się naszą bazą wypadową. Stąd pojedziemy na północ by z bliska zobaczyć największe wodospady Bali oraz przemierzyć szlak spektakularnych, hinduskich świątyń.

Czekają na Was klimatyczne boho kawiarenki, olbrzymie wulkany i szumiące wodospady. Postawicie swoją nogę zarówno w dżungli, jak i na cudnych plażach. Popływacie w lazurowej wodzie i poczujecie wszech otulający was zapach kokosów. Spędzimy kilka dni na zjawiskowo pięknej Nusa Penidzie, by na chwilę uciec od balijskiego zgiełku. Zjecie całe mnóstwo wyśmienitego jedzenia, które nauczymy Was przyrządzać.

Znajdziecie się w raju na Ziemi a ja osobiście, razem z Larą Gessler, i właścicielem biura Outway.pl Pawłem Gluzą, dopilnujemy, by wszystko udało się zgodnie z planem.

Wodospad Banyumala
Wodospad Banyumala na północy Bali. Kto ma ochotę popływać?

Martyna Chomacka

fot: Paweł Gluza

Tarasy ryżowe Tegallalang

Samo Bali to za mało! Na koniec czekają na nas trzy dni na malowniczej wyspie NUSA PENIDA!

Podróż zakończymy błogo i w wielkim stylu biegając po zjawiskowych klifach i pijąc wodę z kokosów na dzikich plażach Nusa Penidy. Jest to wyspa nieopodal Bali, na której roi się od pięknych, rajskich kadrów. Tutaj niczego nie musimy, a możemy wszystko!

Jako uświadamiającą bazę inspiracji, zostawię Wam LINK DO WPISU* gdzie jeden zakochany w wyspie podróżnik opisuje co według niego trzeba tam zobaczyć. My podzielamy jego zdanie :).

Martyna Chomacka - Bali

Dlaczego warto wyruszyć właśnie z nami?

  • Nie interesują nas wyjazdy masowe. Podróżując z nami, masz gwarancję małego, kameralnego grona. Nie lubimy tłoku i chcemy się skupić na każdym uczestniku podróży indywidualnie.
  • Stawiamy przede wszystkim na jakość. U nas nie ma miejsca na półśrodki. Chcemy spełniać marzenia i tworzyć podróże życia a nie wakacje, które znajdziecie w każdym katalogu. Nasza oferta jest unikatowa, ponieważ stworzyli ją ludzie z pasją, kochający podróże, znający Indonezję oraz smak naprawdę dobrego, autentycznego jedzenia.
  • W tym kierunku jest wiele wyjazdów all inclusive, jednak tego co my oferujemy nie znajdziecie nigdzie indziej. Z nami zobaczycie jednocześnie 5 najbardziej kultowych i charakterystycznych dla Bali świątyń, przejedziecie całą wyspę, od gwarnego południa, po dzikie i niedostępne, wulkaniczne tereny północy, aktywnie spędzicie czas surfując i nurkując oraz nauczycie się przyrządzania dań kuchni azjatyckiej pod skrzydłem moim i Lary Gessler.
  • Outway Adventures z którym organizujemy wyprawę, jest legalnie i oficjalnie zarejestrowanym biurem podróży. Z czym to się wiąże? W przeciwieństwie do marek wybierających półśrodki i działających na innych zasadach, u nas w razie wypadku, zmian rezerwacji, czy wydarzeń losowych, zapisany na wyprawę uczestnik jest chroniony szerokim ubezpieczeniem oraz wszelkimi prawami wynikającymi z faktu podróżowania z legalnym biurem podróży. 

TERMIN: 14 lipca – 29 lipca

PROGRAM WYJAZDU:

DZIEŃ 1 – 14.07

Wylot z Warszawy lub innego, wybranego przez Was indywidualnie miejsca

DZIEŃ 2 – 15.07

Przylot na Bali. W chwili kiedy wszyscy uczestnicy dotrą do naszego spotu, zrobimy sobie spotkanie organizacyjne. To będzie spokojne popołudnie i wieczór. By zaaklimatyzować się i wczuć w klimat wyspy, pójdziemy sobie na pyszną kolację po to, by następnie przejść się plażą i zrelaksować się przy widoku gwiazd i Oceanu Indyjskiego.

DZIEŃ 3 – 16.07

Ten dzień spędzamy aktywnie, ale to od Ciebie zależy jak. Do wyboru masz surfowanie z lokalnym instruktorem, trening personalny ze mną na plaży, nurkowanie na rafach (jeśli masz już licencję PADI) z Pawłem Gluzą, lub snorkeling z mantami.

Po aktywnie spędzonym dniu, około 17:00 wybierzemy się na kolację w jedną z uliczek Canggu, by uzupełnić braki w utraconych kaloriach ;).

DZIEŃ 4 – 17.07

Po śniadaniu około 10:00 pojedziemy do świątyni Para Luhur Batukaru. To będzie dzień w trakcie którego skupimy się na zwiedzaniu najbardziej kultowych świątyń Bali. Po obiedzie odwiedzimy Tanah Lot, świątynię zbudowaną na skale wyłaniającej z wody. Na zachód słońca wybierzemy się do świątyni Uluwatu, by zobaczyć teatralny taniec Kecak opowiadający o walce dobra ze złem.

Następnie wrócimy do Canggu by w kolejnej, lokalnej restauracji zjeść pyszną, balijską kolację.

DZIEŃ 5 – 18.07

Jest to kolejny dzień naszego aktywnego wypoczynku. Tutaj znowu Wy zdecydujecie, na jakie aktywności macie szczególnie ochotę. Do Waszej dyspozycji będą ciągle surfing, nurkowanie, snorkeling czy treningi personalne ze mną na plaży.

Na zakończenie dnia wybierzemy się na spacer po okolicy oraz do jednej z Waszych ulubionych restauracji na kolację.

DZIEŃ 6 – 19.07

Jedziemy do Ubud. Miasta które jest uosobieniem takich słów jak: ZEN, JOGA, BIO, BOHO i NAMASTE. Tego dnia zwiedzamy miasto, odpoczywamy i idziemy do Room4Dessert na kolację.

Zabierzemy Was na balijski masaż do SPA i na spacer. Kiedy już będziemy idealnie zrelaksowani i wyszykowani, pójdziemy spróbować 8 daniowego menu degustacyjnego w Restauracji Room 4 Dessert, prowadzonej przez szefa Will‚a Goldfarb‚a. Będziecie mieli okazje porozmawiać z kulinarną ikoną największego formatu, zadać pytania, dowiedzieć się jeszcze więcej o lokalnych produktach i tradycjach. Będzie to dzień rozpieszczania i relaksu.

DZIEŃ 7 – 20.07

Eksploracji Ubud ciąg dalszy. Zanim rozpoczniemy warsztaty kulinarne, chcemy abyście jak najlepiej poznali ten region.

Rano, po śniadaniu wybierzemy się na spacer do Monkey Forest, miejsca w którym to człowiek jest gościem a zwierzęta wiodą prym. Następnie pójdziemy na spacer po mieście i wyruszymy na Coffee Tasting do jednej, z lokalnych palarni. Poza smakiem klasycznie palonej kawy, poznacie luwaki i spróbujecie najdroższej kawy świata. Sami sprawdzicie, czy słusznie cieszy się ona aż taką sławą.

Wieczór zakończymy na kolacji w jednej z pysznych, lokalnych restauracji.

DZIEŃ 8 – 21.07

Zaczynamy od warsztatów kulinarnych w cudnym, otwartym studio kulinarnym w dżungli. Ten czas poświęcimy na naukę dań, które zrobiły na Was szczególne wrażenie podczas podróży i które chcielibyście przygotowywać w przyszłości samodzielnie w Waszych domach.

Wieczorem, jak to przystało na prawdziwych smakoszy, pójdziemy na spacer i dalsze kulinarne zwiedzanie miasta.

DZIEŃ 9 – 22.07

Rozpoczniemy go od wycieczki skuterkami do świątyni Ulun Danu Bratan, mieszczącej się na północy wyspy w otoczeniu malowniczego jeziorka. Później ruszymy ku”groźniejszej” części Bali, czyli wodospadów, mieszczących się nieopodal wielkiego wulkanu Agung. Chętni będą mogli popływać w nim, zrobić piękne zdjęcia i podziwiać naturalną, dziką roślinność Bali.

Zachód słońca spędzimy w najbardziej malowniczym i „Instagramowym” miejscu na Bali – tarasach ryżowych Tegalalang. Spędzimy tu mniej więcej 2-3 godziny, aby każdy mógł na spokojnie nacieszyć się tym widokiem.

Po powrocie do Ubud wybierzemy się na kolację i odpoczniemy po intensywnym dniu.

DZIEŃ 10 – 23.07

To już ostatni dzień warsztatów kulinarnych. Przerobimy wszystkie przepisy i wykorzystamy te inspiracje, które zdobyliście w trakcie eksplorowania wyspy. Skupimy się na takich daniach jak gado-gado, nasi timbel, mie goreng, sayur asem. otak-otak czy sataye.

Gdy już się najemy do granic przyzwoitości przyrządzonymi przez nas daniami, czas od popołudnia do kolacji, każdy spędzi we własnym zakresie. To będzie idealny moment, aby wybrać się na shopping i zaopatrzyć w pamiątki dla bliskich.

Wieczorem zjemy wspólną kolację.

DZIEŃ 11 – 24.07

Po śniadaniu pojedziemy w kierunku świątyni Lempuyang Luhur z której mamy spektakularny widok na cały wulkan Agung i Bali. Będziemy mogli zrobić sobie pamiątkowe zdjęcia i nauczyć się podstaw fotografii pejzażowej od Pawła. Zainteresowane osoby nauczą się techniki tworzenia timelapsów i podstaw kompozycji.

Następnie wrócimy do Ubud. To będzie nasza ostatnia wspólna kolacja w tym mieście. Po kolacji każdy spędzi wieczór tak, jak tylko będzie miał ochotę we własnym zakresie.

DZIEŃ 12 – 25.07

Rano, po śniadaniu wyruszamy w kierunku wyspy Nusa Penida. Tego dnia zapoznamy się z okolicą, odwiedzimy okoliczne plaże i odpoczniemy na klifach.

Wieczorem zjemy wspólną kolację.

Dzień 13 – 26.07

Zaraz po śniadaniu zajmiemy się eksploracją wysp Nusa. Planujemy odwiedzić jak najwięcej zjawiskowych punktów widokowych, w tym klif w kształcie dinozaura T-Rex, Atuh Beach, Seganing Falls czy Palau Seribu.

Wieczorem klasycznie wybierzemy się na pyszną kolację, jako, że wyśmienitego, lokalnego  jedzenia, nigdy za wiele :).

Dzień 14 – 27.07

To już ostatni dzień naszej Balijskiej przygody. Tego dnia organizujemy się, robimy zakupy i świętujemy… Hucznie świętujemy aby było o czym myśleć w drodze powrotnej :P.

Dzień 15 – 28.07

Po śniadaniu w zależności od wybranych lotów, każdy kieruje się na lotnisko. My zajmiemy się bezpiecznym przetransportowaniem Was do hali odlotów.

Dzień 16 – 29.07

Przylot do Polski.

 

Tanah Lot
Świątynia Tanah Lot

plaża w Seminyak

foto: Paweł Gluza
Taniec Kecak, który zobaczymy w świątyni Uluwatu o zachodzie Słońca.
Monkey Forest, Ubud
Monkey Forest w Ubud, to dżungla w mieście, gdzie te zwierzęta święte i można się im przyjrzeć z bliska.
lody kokosowe
Magiczne, wegańskie lody kokosowe, z prażonymi chipsami kokosowymi, słodzone cukrem kokosowym, podane w kokosie
Tarasy ryżowe Tegallalang
Zapierające dech w piersiach tarasy ryżowe Tegallalang.
Indonezyjskie jedzenie chyba nigdy nie może się znudzić!

KOSZT: 9900 PLN

ILOŚĆ OSÓB: minimum 5 osób, maksimum 12 + organizatorzy wyjazdu (Ja, Lara i Paweł)

Dla pierwszych 4 osób – kolacja w Room 4 Dessert.

Jeśli zdecydujesz się zapisać do końca kwietnia, dostaniesz 500 złotych zniżki.

ZAKWATEROWANIE:

Nasza pierwsza lokalizacja – Hotel w Canggu (blisko wybrzeża, widok z okien na tarasy ryżowe):

Druga lokalizacja – Hotel w Ubud (każdy pokój z ogromną wanną, oddzielnym patio/balkonem i widokiem na dżunglę):

Trzecia lokalizacja – wyspa Nusa Penida (urocze Bungalows w balijskim stylu na plaży)

PRZELOT:

Najtaniej dostać się na Bali jest lecąc na Jawę a stamtąd lokalnymi liniami do Denpasar. Wtedy koszt biletu waha się w okolicy 2-2,5 tys. zł. Lecąc z Warszawy przez Dubaj bilet oscyluje w okolicy 3-3,5 tys. zł. Jeśli potrzebujesz pomocy w zakupie biletu daj znać na adres: [email protected], a wyszukamy Wam najwygodniejsze połączenie. Bilet lotniczy nie jest wliczony w cenę.

CENA ZAWIERA:

  • ubezpieczenie turystyczne
  • udział w wyjeździe
  • wszystkie koszty realizacji programu
  • wyżywienie – śniadania i obiadokolacje w restauracjach (alkohol we własnym zakresie)
  • kolację w Room 4 Dessert (dla pierwszych czterech osób)
  • wspólne warsztaty kulinarne z Martyną Chomacką, Larą Gessler i lokalnymi szefami kuchni
  • treningi fitness z Martyną Chomacką
  • zakwaterowanie w hotelach
  • wszystkie koszty biletów wstępów, przewodników i inne koszty wynikające z programu
  • transport po wyspie na skuterach, rowerach czy autem
  • snorkeling

CENA NIE ZAWIERA:

  • alkoholu 🙂
  • przelotu uczestników (ok 2500 PLN z Berlina, około 3000 PLN z Polski)
  • wydatków osobistych
  • świadczeń nie zawartych w programie, wycieczek fakultatywnych innych kosztów dodatkowych
  • ewentualnych napiwków dla lokalnych przewodników
  • kosztów nurkowania

 

Prowadzący:

Martyna Chomacka

Z wykształcenia artystka. Od dziecka zajmuje się sztukami pięknymi. Od kilkunastu lat bardzo intensywnie podróżuje. Przejechała już kilkadziesiąt krajów z plecakiem, najczęściej z bardzo skromnym budżetem, poznając smaki stopowania, kempingowania, czy survivalu, ucząc się otwartości, wdzięczności i radości w każdej przeżytej przygodzie. Bycie w drodze stało się największą miłością jej życia.
Na co dzień pracuje jako trener personalny. Mimo że ta praca jest dość daleka zdobytemu wykształceniu, to potrzeba świadomości swojego ciała, oraz chęć motywowania i pomagania innym, pokierowały jej ścieżką zawodową.
Wszędzie gdzie jeździła odwiedzała lokalny targ, ucząc się gotować z poznanymi na swojej drodze osoby. Czy to była Sycylia, czy Indonezja, czy łowienie ryb na fiordach norweskich, zawsze towarzyszyła temu ogromna radość i zaspokajanie kulinarnej ciekawości. Ciągle chce więcej, a kiedy jest jej smutno albo czuje pustkę, to właśnie kuchnia oraz gotowanie dają jej ukojenie.
Martyna jest finalistką siódmej edycji programu Masterchef Polska. Blog Martyny – beachpliz.pl.

Lara Gessler

Z wykształcenia jest socjologiem ale to miłość do cukiernictwa pokierowała jej życiem. Mieszkając w Londynie była cukiernikiem w restauracji z trzema gwizdkami Michelin. W Stanach Zjednoczonych uczyła się sztuki dekorowania tortów.
Pomimo bycia córką najbardziej znanej polskiej restauratorki – Magdy Gessler, sama ciężką pracą zasłużyła na uznanie i rozpoznawalność w środowisku. Jest autorką książki „Słodki Zielnik Lary”, restauratorką oraz krytykiem kulinarnym.
Nie bojąca się żadnych wyzwań, kochająca podróże i eksploracje świata, zawsze otwarta na nowe smaki i destynacje.

Paweł Gluza

Podróżnik i fotograf, założyciel Outway Adventures. Bez aparatu nie rusza się z domu. Mimo tego, że skończył informatykę i kulturoznawstwo obecnie zajmuje się czymś zupełnie innym. Czyli głównie prowadzeniem wypraw w najodleglejsze zakątki globu (choć nie tylko) i wszelkimi formami fotografii. Na co dzień współpracuje z National Geographic. Blog Pawła – pawelgluza.com.

 

Jeśli chcesz się zapisać, zapraszam do kontaktu z Pawłem, który zajmuje się oficjalnym aspektem organizacji wyprawy. Śmiało piszcie na [email protected]

Zostań ze mną