Zimowa ucieczka na Bali

Już wkrótce wyruszymy na Bali aby przeżyć podróż, która jest zupełnie nie z tej Ziemi. Nam nie mieści się w głowach to, co się wydarzy w ciągu tych dwóch, magicznych tygodni…

Tak więc TRZY, DWA, JEDEN i ZACZYNAMY!

 

Przed Wami rajskie Bali, warsztaty kulinarne w dżungli, kolacje w najlepszych restauracjach Indonezji, w tym słynnym z programu Chef’s Table w Netflix – Room4Dessert. Do tego rafting, eksploracja dżungli, snorkeling, surfing, treningi pod palmami, pływanie w wodospadach, kilka dni beztrosiego odpoczynku na Gili Air, zwiedzanie hinduskich świątyń, spacer u podnóża wulkanów i całe mnóstwo niesamowitych atrakcji…

 

Tarasy ryżowe Jatiluwih. Fot: Paweł Gluza
Świątynia Ulun Danu.

Warsztaty kulinarne, jakich nie doświadczycie nigdzie indziej!

Myślą przewodnią i głównym celem naszej podróży, jest zgłębienie tajników kuchni azjatyckiej na wielu płaszczyznach. Bo czy istnieje lepsza pamiątka dla smakosza-podróżnika, niż umiejętność przeniesienia się w sekundę do zupełnie innej, tropikalnej krainy, poprzez przepisy i umiejętności zdobyte podczas wyprawy?

Chcemy przybliżyć Wam tę część świata i nauczyć pracy z lokalnymi, autentycznymi, produktami. Rano wybierzemy się na targ po najlepsze owoce, jakie jedliście w życiu, dziko pachnące przyprawy i zioła, oraz wszystko to, czego nie znajdziemy w Europie. Warsztaty kulinarne z kuchni sundajskiej poprowadzę ja, Martyna Chomacka, finalistka siódmej edycji Programu MasterChef. Cały czas będzie mnie także wspierała lokalna szefowa kuchni, ucząc jak w pełni świadomości wykorzystać balijskie dobra.

 

To jednak tylko drobna część naszej kulinarnej przygody w tropikach.

Coffee Tasting i spacer u podnóża wulkanów…

Poza wspólnymi warsztatami kulinarnymi w cudnym studio w samej dżungli wybierzemy się także na coffee tasting. W lokalnej palarni kawy spróbujemy ziaren, o różnej głębokości palenia. Poza tym spróbujemy najdroższej kawy świata – Kopi Luwak i sami ocenicie, czy słusznie jest ona wyniesiona na piedestał.

Sprawdzimy, jak rośnie prawdziwa wanilia i jak ogromne ma pędy. Pójdziemy na spacer u podnóża wulkanów, aby zobaczyć, jak malowniczo wygląda plantacja kawy, po to by jeszcze lepiej zrozumieć region i miejsce, do jakiego przybywamy.

 

Coffee tasting u samego źródła.
Lokalne kawy i herbaty.

Kolacja w jednej z najlepszych restauracji na świecie, znanej z programu Chef’s Table w Netflix – Room 4 Dessert.

Chefs-Table-Goldfarb
Kadr z Programu Chef’s Table, autor: David Gelb/ własność: Netflix

Wieczorami, w poszukiwaniu kulinarnych inspiracji do warsztatów, odwiedzimy najlepsze restauracje i kawiarenki na całej wyspie. Tutaj mamy także coś wyjątkowego… WISIENKĘ NA TORCIE! Uczestnicy naszej wyprawy zjedzą kolację w restauracji Room 4 Dessert w Ubud, gdzie spróbują pełnego menu degustacyjnego, na które się składa 21 dań  semi deserowych. Po więcej szczegółów odnośnie menu restauracji zapraszamy TUTAJ oraz zachęcamy do obejrzenia odcinka na Netflix.

Will Goldfarb, Netflix, Chef's Table
Kadr z Programu Chef’s Table, autor: David Gelb/ własność: Netflix

Wykorzystamy wszystko to, co najlepsze ma nam Bali do zaoferowania. Przed Wami trekingi przy wodospadach, nurkowanie na rafach, treningi  personalne, warsztaty kulinarne i eksploracja dżungli!

Leżenie plackiem non stop na plaży nie jest w naszym stylu. My chcemy wykorzystać cały potencjał Bali i okolicznych wysp po to, by jeszcze bardziej cieszyć się tą podróżą i wzmacniać swoje ciało! Chcemy by to były wakacje Waszego życia!

Od Ciebie zależy, jak będziesz chciał spędzać pierwszą część dnia w trakcie naszego wyjazdu. Do wyboru masz trening personalny, funkcjonalny, ze mną na plaży, w otoczeniu palm kokosowych, lekcje jogi, czy odpoczynek przy basenie w naszym luksusowym, boho hotelu. Dla osób bardziej zaawansowanych, oferujemy także nurkowania z butlą czy snorkeling w trakcie naszego pobytu na Gili. Wszystko jest możliwe, Ty decydujesz, jak bardzo chcesz się zaangażować w aktywności na wyspie.

 

 

Dyplom z Instagrama? My Ci go nie damy ale nauczymy jak zrobić piękne, podróżnicze zdjęcia!

Tak się składa, że organizator naszej podróży – Paweł, jest także fotografem globtroterem tworzącym zdjęcia m.in dla magazynu National Geographic. Nigdy nie wyrusza na wyprawę bez aparatu i tu przygotował dla Was osobistą niespodziankę od siebie!

Dla chętnych osób, ciekawskich magii fotografii, Paweł poprowadzi specjalne warsztaty z fotografii pejzażu i portretu. Jeśli więc chcesz uwiecznić te wakacje w wyjątkowy sposób, lub jesteś zainteresowany bardziej technicznym podejściem, będziesz w dobrych rękach!

Zwiedzimy całą wyspę, od południa po północ i ze wschodu na zachód.

W drugiej części podróży zakotwiczymy w znanym z filmu: „Eat, Pray, Love” Ubud, które stanie się naszą bazą wypadową. Stąd pojedziemy na północ by z bliska zobaczyć największe wodospady Bali oraz przemierzyć szlak spektakularnych, hinduskich świątyń.

Czekają na Was klimatyczne boho kawiarenki, olbrzymie wulkany i szumiące wodospady. Postawicie swoją nogę zarówno w dżungli, jak i na cudnych plażach. Popływacie w lazurowej wodzie i poczujecie wszech otulający was zapach kokosów. Spędzimy kilka dni na zjawiskowo pięknej Gili Air, by na chwilę uciec od balijskiego zgiełku. Zjecie całe mnóstwo wyśmienitego jedzenia, które nauczymy Was przyrządzać.

Znajdziecie się w raju na Ziemi a ja osobiście, razem z właścicielem biura Outway.pl Pawłem Gluzą, dopilnujemy, by wszystko udało się zgodnie z planem.

Wodospad Banyumala
Wodospad Banyumala na północy Bali. Kto ma ochotę popływać?

Martyna Chomacka

fot: Paweł Gluza

 

Samo Bali to za mało! Na koniec czekają na nas trzy dni na malowniczej wyspie GILI AIR!

Podróż zakończymy błogo i w wielkim stylu biegając po zjawiskowych plażach i pijąc wodę z kokosów na Gili Air. Jest to wyspa na której roi się od pięknych, rajskich kadrów, boho beach barów i miejsc idealnych do znalezienia wewnętrznego ZEN.

Na Gili Air i Gili Meno będziesz miał możliwość spróbowania snorkelingu z żółwiami na rafach, a jeśli jesteś ciekawy nurkowania, będziesz miał szansę zejść na dno Oceanu z butlą. Tutaj niczego nie musimy, a możemy wszystko!

Martyna Chomacka - Bali

Wieczory na Gili Air

Dlaczego warto wyruszyć właśnie z nami?

  • Nie interesują nas wyjazdy masowe. Podróżując z nami, masz gwarancję małego, kameralnego grona. Nie lubimy tłoku i chcemy się skupić na każdym uczestniku podróży indywidualnie.
  • Stawiamy przede wszystkim na jakość. U nas nie ma miejsca na półśrodki. Chcemy spełniać marzenia i tworzyć podróże życia a nie wakacje, które znajdziecie w każdym katalogu. Nasza oferta jest unikatowa, ponieważ stworzyli ją ludzie z pasją, kochający podróże, znający Indonezję oraz smak naprawdę dobrego, autentycznego jedzenia.
  • W tym kierunku jest wiele wyjazdów all inclusive, jednak tego co my oferujemy nie znajdziecie nigdzie indziej. Z nami zobaczycie jednocześnie 5 najbardziej kultowych i charakterystycznych dla Bali świątyń, przejedziecie całą wyspę, od gwarnego południa, po dzikie i niedostępne, wulkaniczne tereny północy, aktywnie spędzicie czas trenując i nurkując oraz nauczycie się przyrządzania dań kuchni azjatyckiej pod skrzydłem moim i lokalnej szefowej kuchni.
  • Outway Adventures z którym organizujemy wyprawę, jest legalnie i oficjalnie zarejestrowanym biurem podróży. Z czym to się wiąże? W przeciwieństwie do marek wybierających półśrodki i działających na innych zasadach, u nas w razie wypadku, zmian rezerwacji, czy wydarzeń losowych, zapisany na wyprawę uczestnik jest chroniony szerokim ubezpieczeniem oraz wszelkimi prawami wynikającymi z faktu podróżowania z legalnym biurem podróży. 

TERMIN: 20 lutego – 06 marca

PROGRAM WYJAZDU:

DZIEŃ 1 – 20.02

Wylot z Warszawy lub innego, wybranego przez Was indywidualnie miejsca

DZIEŃ 2 – 21.02

Przylot na Bali. Odebranie wszystkich z lotniska. W chwili kiedy wszyscy uczestnicy dotrą do naszego spotu, zrobimy sobie spotkanie organizacyjne. To będzie spokojne popołudnie i wieczór. By zaaklimatyzować się i wczuć w klimat wyspy, pójdziemy sobie na pyszną kolację po to, by następnie przejść się plażą i zrelaksować się przy widoku gwiazd i Oceanu Indyjskiego.

DZIEŃ 3 – 22.02

Ten dzień spędzamy aktywnie, ale to od Ciebie zależy jak. Do wyboru masz surfowanie z lokalnym instruktorem, trening personalny ze mną na plaży, lub lekcje jogi.

Po aktywnie spędzonym dniu, około 17:00 wybierzemy się na kolację w jedną z uliczek Canggu, by uzupełnić braki w utraconych kaloriach ;).

DZIEŃ 4 – 23.02

Po śniadaniu około 10:00 pojedziemy do świątyni Tanah Lot, zbudowanej na skale wyrastającej z Oceanu. To będzie dzień w trakcie którego skupimy się na zwiedzaniu najbardziej kultowych świątyń południa Bali. Obiad zjemy w rozsławionej na Instagramie kawiarni KYND Community. Na zachód słońca wybierzemy się do świątyni Uluwatu, by zobaczyć teatralny taniec Kecak opowiadający o walce dobra ze złem.

Następnie wrócimy do Canggu by w kolejnej, lokalnej restauracji zjeść pyszną, balijską kolację.

DZIEŃ 5 – 24.02

Jest to kolejny dzień naszego aktywnego wypoczynku. Tutaj znowu Wy zdecydujecie, na jakie aktywności macie szczególnie ochotę. Do Waszej dyspozycji będą ciągle surfing, nurkowanie, joga czy treningi personalne ze mną na plaży i w hotelu.

Po aktywnościach na plaży, każdy będzie miał czas na shopping w lokalnych sklepikach lub odpoczynek w zaciszu hotelu.

Na zakończenie dnia wybierzemy się na spacer po okolicy oraz do jednej z Waszych ulubionych restauracji na kolację.

DZIEŃ 6 – 25.02

Tego dnia wybierzemy się na wycieczkę do dwóch bardzo malowniczych miejsc na wyspie. Do świątyni Pura Luhur Batukaru, która otoczona bujną dżunglą chwilami przypomina kadry z gry komputerowej Tomb Raider, i przenosi do zupełnie innego świata, oraz do chronionych patronatem Unesco tarasów ryżowych Jatiluwih (na górze oferty zdjęcie).

Po powrocie wybierzemy się na kolację do Waszej ulubionej kawiarni w tej części wyspy i spakujemy się, aby następnego dnia ruszyć do Ubud.

Spacer po świątyni Pura Luhur Batukaru.

DZIEŃ 7 – 26.02

Jedziemy do Ubud. Miasta które jest uosobieniem takich słów jak: ZEN, JOGA, BIO, BOHO i NAMASTE. Tego dnia zwiedzamy miasto, odpoczywamy i idziemy do Room4Dessert na kolację.

Zabierzemy Was na balijski masaż do SPA i na spacer. Kiedy już będziemy idealnie zrelaksowani i wyszykowani, pójdziemy spróbować 8 daniowego menu degustacyjnego w Restauracji Room 4 Dessert, prowadzonej przez szefa Will‚a Goldfarb‚a. Będziecie mieli okazje porozmawiać z kulinarną ikoną największego formatu, zadać pytania, dowiedzieć się jeszcze więcej o lokalnych produktach i tradycjach. Będzie to dzień rozpieszczania i relaksu.

DZIEŃ 8 – 27.02

Eksploracji Ubud ciąg dalszy. Zanim rozpoczniemy warsztaty kulinarne, chcemy abyście jak najlepiej poznali ten region.

Rano, po śniadaniu wybierzemy się na spacer do Monkey Forest, miejsca w którym to człowiek jest gościem a zwierzęta wiodą prym. Następnie pójdziemy na spacer po mieście. To będzie moment aby kupić sobie i bliskim piękne boho prezenty i pamiątki. Ubud słynie z niesamowitych warsztatów specjalizujących się we wszelkiego typu rękodziele. To jest dzień, aby puścić wodzę fantazji ;).

Wieczór zakończymy na kolacji w jednej z pysznych, lokalnych restauracji.

DZIEŃ 9 – 28.02

Rozpoczniemy go od wycieczki skuterkami do plantacji i palarni kawy Bali Beans Coffee. Zobaczycie jak wyglądają piece w takim miejscu i jaka droga spotyka ziarno, które najpierw zostaje zerwane z krzaka, zanim zostaje zaparzone w naszej filiżance. Spróbujecie także kawy Kopi Luwak.

Po plantacji kawy wybierzemy na północ Bali, by zobaczyć i popływać w wodospadzie Banyumala. Jest to prawdziwy unikat, ponieważ przy jego ogromnej skali, ciągle mamy możliwość wskoczenia do środka i zażycia orzeźwiającej kąpieli w samym sercu dzikiej dżugli przy bajecznej roślinności.

Na zachód słońca pojedziemy do świątyni Ulun Danu Bratan, znajdującej się przy uroczym jeziorku.

Po powrocie do Ubud wybierzemy się na kolację i odpoczniemy po intensywnym dniu.

DZIEŃ 10 – 29.02

Zaczynamy od warsztatów kulinarnych w cudnym, otwartym studio kulinarnym w dżungli. Ten czas poświęcimy na naukę dań, które zrobiły na Was szczególne wrażenie podczas podróży i które chcielibyście przygotowywać w przyszłości samodzielnie w Waszych domach.

Wieczorem, jak to przystało na prawdziwych smakoszy, pójdziemy na spacer i dalsze kulinarne zwiedzanie miasta.

DZIEŃ 11 – 01.03

Rano, po śniadaniu, jedziemy do portu by wyruszyć na Gili Air. Droga zajmie mniej więcej 2-3 godziny.

Resztę dnia poświęcimy na aklimatyzację i odpoczynek.

DZIEŃ 12 – 02.03

Tego dnia wszyscy doświadczą prawdziwego snorkelingu na rafach z żółwiami. Wypłyniemy łódką w najpiękniejsze miejsca, aby z bliska obserwować ferię barw podwodnego świata.

Jeśli chcesz pójść krok dalej, nie ma problemu! Możemy wynająć Ci instruktora oraz sprzęt, abyś z butlą zszedł znacznie niżej, widząc jeszcze więcej!

Po aktywnym poranku odpoczniemy na plaży.

Wieczorem wybierzemy się na pyszną kolację do jednej z naszych ulubionych restauracji.

Dzień 13 i 14 – 03 i 04 .03

Ten czas poświęcamy na pełną regenerację.

Rano zaczynamy od treningów personalnych, następnie plaża, pływanie, świetne jedzenie i odpoczynek.

Wieczorem pożegnalna sesja masażu w lokalnym SPA na wyspie oraz nasza ostatnia wspólna kolacja.

Dzień 15 – 05.03

Po śniadaniu w zależności od wybranych lotów, każdy kieruje się na lotnisko. My zajmiemy się bezpiecznym przetransportowaniem Was do hali odlotów.

Dzień 16 – 06.03

Przylot do Polski.

Spacer przy kompleksie świątyń Tanah Lot.

plaża w Seminyak

foto: Paweł Gluza
Taniec Kecak, który zobaczymy w świątyni Uluwatu o zachodzie Słońca.
Monkey Forest, Ubud
Monkey Forest w Ubud, to dżungla w mieście, gdzie te zwierzęta święte i można się im przyjrzeć z bliska.

ILOŚĆ OSÓB: minimum 5 osób, maksimum 12 + organizatorzy wyjazdu (Ja i Paweł)

 

ZAKWATEROWANIE:

Zdjęcia hoteli z naszego, ostatniego turnusu. Zakwaterowanie będzie zawsze w pokojach o takim standardzie, jak przedstawiony na zdjęciach, lub wyższym.

Wszystkie pokoje są dwuosobowe.

 

Druga lokalizacja – Hotel w Ubud (każdy pokój z ogromną wanną, oddzielnym patio/balkonem i widokiem na dżunglę):

CENA:

4400 PLN + 1100 $

Jeśli zapiszesz się końca października – 500 złotych zniżki!(liczy się data wypełnienia formularza zgłoszeniowego). ILOŚĆ OSÓB: minimum 5 osób, maksimum 12 + organizatorzy wyjazdu (Martyna i Paweł)

 

PRZELOT:

Najtaniej dostać się na Bali jest lecąc na Jawę a stamtąd lokalnymi liniami do Denpasar. Wtedy koszt biletu waha się w okolicy 2-2,5 tys. zł. Lecąc z Warszawy przez Dubaj bilet oscyluje w okolicy 3-3,5 tys. zł. Jeśli potrzebujesz pomocy w zakupie biletu daj znać na adres: [email protected], a wyszukamy Wam najwygodniejsze połączenie. Bilet lotniczy nie jest wliczony w cenę.

Po więcej informacji oraz możliwość zapisu zapraszam TUTAJ.

 

Prowadzący:

Martyna Chomacka

Z wykształcenia artystka. Od dziecka zajmuje się sztukami pięknymi. Od kilkunastu lat bardzo intensywnie podróżuje. Przejechała już kilkadziesiąt krajów z plecakiem, najczęściej z bardzo skromnym budżetem, poznając smaki stopowania, kempingowania, czy survivalu, ucząc się otwartości, wdzięczności i radości w każdej przeżytej przygodzie. Bycie w drodze stało się największą miłością jej życia.
Na co dzień pracuje jako trener personalny. Mimo że ta praca jest dość daleka zdobytemu wykształceniu, to potrzeba świadomości swojego ciała, oraz chęć motywowania i pomagania innym, pokierowały jej ścieżką zawodową.
Wszędzie gdzie jeździła odwiedzała lokalny targ, ucząc się gotować z poznanymi na swojej drodze osoby. Czy to była Sycylia, czy Indonezja, czy łowienie ryb na fiordach norweskich, zawsze towarzyszyła temu ogromna radość i zaspokajanie kulinarnej ciekawości. Ciągle chce więcej, a kiedy jest jej smutno albo czuje pustkę, to właśnie kuchnia oraz gotowanie dają jej ukojenie.
Martyna jest finalistką siódmej edycji programu Masterchef Polska. Blog Martyny – beachpliz.pl.

 

Paweł Gluza

Podróżnik i fotograf, założyciel Outway Adventures. Bez aparatu nie rusza się z domu. Mimo tego, że skończył informatykę i kulturoznawstwo obecnie zajmuje się czymś zupełnie innym. Czyli głównie prowadzeniem wypraw w najodleglejsze zakątki globu (choć nie tylko) i wszelkimi formami fotografii. Na co dzień współpracuje z National Geographic. Blog Pawła – pawelgluza.com.

 

Jeśli chcesz się zapisać, zapraszam do kontaktu z Pawłem, który zajmuje się oficjalnym aspektem organizacji wyprawy. Śmiało piszcie na [email protected]

Zostań ze mną